Reizen met een puppy: Zo houd je het leuk!

Reizen met een puppy kan een geweldige ervaring zijn, vol avontuur en het smeden van sterke banden tussen jou en je nieuwe viervoeter. Maar het vergt ook enige voorbereiding en aandacht om ervoor te zorgen dat de reis soepel en plezierig verloopt. Hier zijn enkele tips en adviezen om je te helpen bij het plannen van een leuke en stressvrije reis met je puppy.

Voorbereiding is alles

 1. Wen je puppy aan de auto

Voordat je aan een lange reis begint, is het belangrijk om je puppy te laten wennen aan autoritten. Begin met korte ritjes en beloon je puppy met traktaties en lof om een positieve associatie met de auto te creëren. Dit helpt je puppy om te leren dat autorijden leuk en veilig is.

 1. Bezoek de dierenarts

Een bezoek aan de dierenarts voordat je op reis gaat, is een must. Zorg ervoor dat je puppy up-to-date is met vaccinaties en een gezondheidscheck krijgt. Vraag de dierenarts ook naar eventuele reisziekten of specifieke gezondheidsproblemen die kunnen optreden tijdens de reis.

 1. Pak de juiste spullen

Maak een checklist van alles wat je nodig hebt voor je puppy tijdens de reis. Denk aan een comfortabele reisbench of autogordel, voer en water, speeltjes, een deken, poepzakjes, en natuurlijk zijn favoriete knuffel voor comfort. Vergeet niet om het paspoort en de medische gegevens van je puppy mee te nemen. Ook slim: als je een huisje met hond wilt huren is het aanbod vaak iets beperkter. Zorg er dus voor dat je op tijd iets reserveert.

Tijdens de reis

 1. Regelmatige pauze

Net als mensen, hebben puppy’s regelmatig pauzes nodig tijdens lange ritten. Plan om elke 2-3 uur te stoppen zodat je puppy kan plassen, wat kan drinken en zijn poten kan strekken. Dit helpt niet alleen om ongelukken in de auto te voorkomen, maar houdt je puppy ook gelukkig en gezond.

 1. Veiligheid eerst

Zorg ervoor dat je puppy veilig en comfortabel is tijdens de rit. Gebruik een reisbench of een autogordel speciaal ontworpen voor honden. Laat je puppy nooit los in de auto rondlopen, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor zowel de hond als de bestuurder.

 1. Houd het koel

Zorg ervoor dat je auto goed geventileerd is en dat de temperatuur aangenaam is voor je puppy. Laat je puppy nooit alleen in een hete auto, zelfs niet voor een korte tijd. Oververhitting kan snel gebeuren en is extreem gevaarlijk voor honden.

Aankomst op de bestemming

 1. Verken samen de omgeving

Wanneer je aankomt op je bestemming, neem de tijd om samen met je puppy de omgeving te verkennen. Dit helpt je puppy om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en vermindert angst en stress. Laat je puppy kennismaken met nieuwe geuren en geluiden in zijn eigen tempo.

 1. Houd je aan een routine

Probeer de dagelijkse routine van je puppy zoveel mogelijk te handhaven. Dit omvat voedingsschema’s, speeltijd en slaaptijd. Een bekende routine helpt je puppy om zich veilig en comfortabel te voelen, zelfs in een nieuwe omgeving.

 1. Zorg voor een veilige slaapplaats

Zorg ervoor dat je puppy een veilige en comfortabele slaapplaats heeft op je bestemming. Dit kan een reisbench zijn of een draagbare hondenmand. Bekende geuren, zoals zijn favoriete deken of speeltje, kunnen helpen om je puppy sneller op zijn gemak te stellen.

Leuke activiteiten om samen te doen

 1. Wandelingen en avonturen

Plan leuke activiteiten die je samen met je puppy kunt doen, zoals wandelingen, spelen in het park of het verkennen van hondvriendelijke stranden. Zorg ervoor dat de activiteiten geschikt zijn voor de leeftijd en energieniveau van je puppy. Tip: een vakantiehuisje aan zee waar de hond is toegestaan kan een geweldig idee zijn!

 1. Training en socialisatie

Reizen biedt een geweldige kans voor extra training en socialisatie. Introduceer je puppy aan nieuwe mensen, andere honden en verschillende omgevingen. Gebruik positieve bekrachtiging om goed gedrag te belonen en je puppy zelfvertrouwen te geven.

 1. Speeltijd

Neem de tijd om te spelen en plezier te maken met je puppy. Speeltijd is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van je puppy, maar versterkt ook de band tussen jullie. Zorg ervoor dat je voldoende speeltjes en kauwbotten meeneemt om je puppy bezig te houden.

Waar ga jij naar toe?

Reizen met een puppy kan een leuke en verrijkende ervaring zijn, mits je goed voorbereid bent en rekening houdt met de behoeften van je viervoeter. Door je puppy te laten wennen aan autoritten, regelmatig pauzes te nemen, en een veilige en comfortabele omgeving te bieden, kun je ervoor zorgen dat de reis zowel voor jou als je puppy plezierig en stressvrij is. Onthoud dat geduld en positieve bekrachtiging de sleutel zijn tot een succesvolle reis. Dus pak je spullen, neem je puppy mee en geniet van het avontuur dat voor jullie ligt!

Comments are disabled.